Пасха. Історія та традиції

21 квітня 2016 року учні 8-х класів природничо математичного ліцею «Елітар» відвідали Рівненський краєзнавчий музей. Де дітям екскурсовод продемонстрував експозицію, яка присвячена історії святкування Пасхи, традиції народів України.
Пасха – найголовніше православне свято України. Це свято Воскресіння Господнього – Великдень по-українськи. Саме у цьому святі увесь сенс Православ’я – сам Бог став людиною, помер за людей, воскрес з мертвих, позбавивши, таким чином, людей від влади гріха і смерті.

Пасці передує Великий піст – спогад про земне життя Спасителя. За традицією в ніч на Пасху спати небажано взагалі. Увечері люди йдуть в храм на цілонічну службу, несучи в кошиках різноманітні страви – паску, фарбовані яйця, м’ясні і кулінарні вироби. Опівночі в православних храмах починається пасхальна служба. Після урочистої служби священик освячує страви. Православні християни вітають один одного словами «Христос воскрес»! і спрямовуються додому, щоб «розговітися» – з’їсти пасхальні страви.
За традицією, повернувшись додому, православні сідали за стіл. І незважаючи на кулінарну різноманітність, починали їсти завжди з паски. Саме вона займає головне місце на святковому столі.
На Пасхальному тижні люди ходять у гості один до одного, дарують паски, фарбовані яйця. Існує велика кількість пасхальних ігор. Найбільш відома гра у битки, коли дорослі і діти беруть пасхальні яйця і стукають ними одне об інше. Чиє яйце розбивається, той і програє.
З різноманітними техніками розпису яєць екскурсовод познайомив учнів, показав коротенький фільм про правила розпису яєць віском.



Більше фото у Web-альбомі

Ви можете залишити ваш коментар, або зворотне посилання з вашого сайту.

Залишити відгук

Top