fbpx

World Cleanup Day —  2024

20 вересня 2024 року під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!»  з дотриманням норм безпеки та обмежень воєнного часу ліцеїсти «Елітару», учні 9 фізико-математичного класу приєднаєдналися до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 90 мільйонами учасників у 211 країнах світу. Основна мета акції – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання природніх ресурсів,  обʼєднання зусиль заради екологічного майбутнього України та світу. Починаючи з 2018 року традиційно в «Елітарі» ліцеїсти у різних форматах долучаються до прибирання: організовано проводять класними колективами  прибирання в кабінетах, на клумбах, і, зокрема, проводять цифрове прибирання — видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів. Це зменшить кількість викидів СО2 в атмосферу. Цифрове прибирання – це сучасний та безпечний онлайн формат прибирання, до якого може долучитися кожен . Як і матеріальні загрязнювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи – саме невикористані, застарілі та непотрібні програми, файли і навіть веб-сторінки.

В рамках важливості процесу цифрового прибирання учні 9 фізико-математичного класу провели інформування для ліцеїстів з порадами під гаслом:  «Сміття» в телефоні впливає на клімат». В 21 столітті усім користувачам для очистки гаджетів потрібно робити прості кроки: видаляти непотрібні фото та відео, документи, програми, очистити історію, пам’ять, видаляти непотрібні закладки, відписатися від розсилок та різних поштових спамів, які приходять на пошту і засмічують пам’ять, а ще відписатись від людей, за якими перестали слідкувати в соцмережах. Науковці й технологи, які розробляють телефони, радять залишати у гаджеті зайнятим один гігабайт пам’яті, інакше телефон починає перегріватися, «гальмувати». «Це призводить до того, що рано чи пізно, а зазвичай це буде раніше, ніж потрібно, ми будемо змінювати телефон. Якщо робити це щодня, ви просто звикнете це робити й ваш телефон завжди буде в гарному стані, також ви не будете негативно впливати на екологію». Для екології буде корисно проведення тривалого часу кожним користувачем Інтернету без гаджетів і соціальних мереж, коли вони зможуть приділити час живому спілкуванню з людьми чи природі.

З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, і тепер його додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards.

Зробимо Україну чистою разом!

Надія Желюк, класний керівник 9 фізико-математичного класу

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email